Funktionel Yoga

Hvad er funktionel Yoga

Jeg har som Yogalærer en funktionel tilgang til Yogaen – og jeg guider alle mine sessioner ud fra denne overbevisning.

Funktionel Yoga er ikke en  yogastil, men en tilgang  til vores Yoga praksis. Den tillader os at være den vi er, uden undskyldninger eller urealistiske forventninger. Det er en tilgang, der kan anvendes på alt, hvad vi gør.

Funktionel yoga er udviklet og organiseret af Paul og Suzee Grilley. Det er baseret på den videnskabeligt beviste præmis, at vores skeletter, væv, fysiologi, temperament og motivation er unikt og at variationerne i menneskets anatomi og psykologi er uendelige. 

Inden for Funktionel Yoga anerkender vi disse forskelle og ærer dem. I stedet for at fokusere på, hvordan du skal  se ud,  når du laver en stilling; skal foden være her, knæet  pege i en bestemt retning, bækkenet skal flugte med forsiden af ​​måtten osv., så er Funktionel Yoga  mere interesseret i, hvad du  oplever  når du laver stillingen. Føler du det stræk, hvor du gerne vil have det? Styrker og mærker du musklerne? … 

Kort sagt, virker det for dig ?  Hvis det virker, laver du din Yoga og  det er funktionelt. Hvis ikke, skal du ændre og justere indtil det virker efter din hensigt. 

For at praktisere Funktionel Yoga,  forudsætter det, at du ved hvorfor du laver en stilling og hvad den har til hensigt at gøre for dig.  En god Yoga-lærer kan vejlede og støtte dig i, hvordan du får det bedste ud af din praksis. Men det er din erfaring, der afgør, om du gør noget hensigtsmæssigt og gavnligt for dig. Det afgøres ikke af en ydre vurdering  med øjnene – men en fornemmelse du har for din krop.  At følge generelle regler, der er beregnet til mennesker, der har forskellige kroppe, temperamenter, talenter og motivationer end din, er ikke funktionelt, fordi en ‘one size fits all’ tilgang simpelthen ikke virker. 

Jeg ønsker, at vi skal ære vores unikke krop. Vi bruger så meget tid på at ønske, at vi var anderledes, på at prøve at være nogen, vi ikke er, på at stræbe efter den krop, vi synes, vi burde have… I stedet, hvad med at investere noget tid og energi i den krop, vi  har  , og alle de vidunderlige ting vi  kan  gøre i og med den?

Med en funktionel tilgang tror jeg på, at alle kroppe kan få alle de gavnlige virkninger fra stillingerne, på deres egen unikke måde. Vi kan nyde en praksis, der er sund, sikker, nærende, tilfredsstillende og sjov – uanset alder, baggrund, kropsform eller fleksibilitet.

Bettina 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *