Restorativ Yoga

De gavnlige virkninger af “Legs-up-the-wall” stillingen

Det kan være svært at tro på, at blot det at ligge med benene op ad væggen kan gøre nogen forskel for dit mentale og fysiske velbefindende.  Men  yogis har vidst i tusinder af år, at det ofte er de enkleste stillinger, der har de mest dybtgående virkninger. Til at berolige nervesystemet, styrke immunforsvaret, give en tiltrængt pause – så har denne stilling så meget at tilbyde, især i en verden præget af stress og travlhed.

Stillingen hjælper bla. med at aktivere det parasympatiske nervesystem – vores hvile- og fordøjelsessystem

Hvile i en omvendt stilling tilskynder til at trække vejret langsommere, hvilket igen hjælper med at kommunikere til vagusnerven, at det er sikkert at begynde at slappe helt af. Vagusnerven er en lang nerve, der starter i hjernen og vandrer ned gennem kroppen. Den har forbindelser til områder som halsen, hjertet, mellemgulvet og ender i tarmen. Denne nerve fornemmer altid, hvad der sker i kroppen, og sender beskeder tilbage til hjernen, som så påvirker, hvordan vi har det.

Ligger du med benene op ad væggen og trækker vejret langsomt, så vil  Vagusnerven fornemme, at du er i en rolig tilstand og sende den besked tilbage op til hjernen, så den kan hjælpe dig med at bevæge dig ud af det sympatiske nervesystem (‘kamp eller flugt’) og ind i en parasympatisk tilstand (‘ hvile og fordøje ).

Stillingen kan også lindre ømme muskler og led, og hævede ankler og fødder

Hvis du har stået meget op,  eller siddet ved et skrivebord i længere tid, kan leddene og rygsøjlen blive komprimeret og drænet for væske, hvilket fører til mere ømhed og smerter. At praktisere et par minutter af “legs-up”, kan hjælpe med at reducere trykket på lænden, samt lindre følelsen af ​​tyngde og træthed i fødder, ben og hofter. For dem, der lider af hævede ankler og fødder, kan denne stilling være en fantastisk måde at reducere hævelsen og ubehaget på.

Sådan gør du “Legs-up” 

  • For at ligge i stillingen, skal du placere et tæppe /yogamåtte mod væggen, så måttens korte kant rører væggen. 
  • Indstil en tid til alt fra 5 til 20 minutter (start med blot et par minutter, hvis du aldrig har prøvet før).
  • Sæt dig på måtten ved siden af ​​væggen, og manøvrér dig selv til at lægge dig ned, så dine ben kan strække sig op ad væggen.
  • Dine ben skal være behagelige her, så hvis du har brug for det, shuffle enten tæt på eller længere væk fra væggen, så det passer dig.
  • Fokuser på at trække vejret langsomt og roligt, flyt din bevidsthed fra dine fødder til dit hoved ved indåndingen og fra dit hoved til fødder ved udåndingen.
  • For at komme ud af stillingen skal du klemme dine knæ ind i brystet og rulle til den ene side.
  • Efter et par øjeblikke bevæger du dig  evt. forsigtigt ind i barnets stilling, og kom derefter langsomt op at sidde.
  • Stillingen kan også med samme fordel laves med benene støttet på en stol, en sofa, skammel eller lignende.